Gammalt möter nytt hos IMI Hydronic

I Ljung, söder om Herrljunga i Västra Götalands Län, finns en division av det brittiskt ägda företaget IMI Hydronic där det tillverkas detaljer till värmesystem. I samband med en ombyggnad av kontoren spelade FLEX en stor roll i arbetet med att skapa en industriell miljö i den gamla, engelska stilen.

”Ägarna bestämde sig för att investera mycket pengar i den här fabriken, vilket är kul, och då bestämde vi oss för att bygga om kontoren” säger Per Andersson som är strategisk inköpare och har stått för upphandlingen av hela byggnationen. ”I och med att det är äldre lokaler var det viktigt för oss att gifta samman det nya med det gamla och rustika för att få ljusa, fräscha och trevliga miljöer att arbeta i”.

En perfekt helhet

En designer fick till uppgift att titta på hur ett nytt kontor skulle se ut 2022, vilket resulterade i ett designförslag där det ingick många glaspartier. ”Vi hade sedan möten med flera olika tillverkare och tog in offerter. Jag och VD Samuel Levin besökte FLEX huvudkontor i Örebro och blev jättetrevligt bemötta. Vi fick gå runt i deras lokaler och uppleva sortimentet”, berättar Per.

Varför föll då det slutliga valet på FLEX?

”Till att börja med var de konkurrenskraftiga. Dessutom hade vi en nära och tät kontakt med Tobias Johansson, montageansvarig hos FLEX. Vi fick väldigt mycket support kring lösningarna och en gedigen känsla av ett högt hantverkskunnande som var oss till god hjälp. Kanske låter det klyschigt, men helheten var för vår del helt perfekt. Det gav en känsla av att vi inte står ensamma i detta; det här löser sig och vi får den hjälp vi verkligen behöver”, fortsätter Per.

IMI Hydronic valde att köpa allt del för del och sedan göra en stor del av nybyggnationen själva. ”Ja, det vanliga är väl att ta det på totalentreprenad och låta en byggare sköta det. Vi bestämde oss för att utföra det själva – dock med så mycket hjälp från leverantören som möjligt för att få alla delarna på plats. Vi fick tydliga bygginstruktioner från FLEX och märkte att installationen gick jättesmidigt tack vare detta, i kombination med de råd vi fick. Det gör att allt ser rätt och riktigt ut när det är klart.”

Ljusare, lättare och gladare

Den lösning FLEX levererade stämde enligt Per på pricken överens med det designförslag som tagits fram. Uppdraget var att åstadkomma en öppen kontorslandskapsdel i kombination med några slutna kontor samt ett nytt matrum/cafeteria. Det skulle också byggas ett kund- och innovationscenter, placerat mellan kontorsdelen och fabriken.

Planen var att systemväggarna från FLEX skulle installeras så att de skulle se ut att vara en naturlig del av fabriken. ”Det blev jättesnyggt”, berättar Per entusiastiskt. ”Vi har en gammal tegelvägg på ena sidan av korridoren och på andra sidan finns de nya glaspartierna som går lite i den industriella stilen”. Här användes GLASSLINE FACTORY tillsammans med GLASSDOOR, där ljudkraven var 30 dB för de ”tysta” kontoren och områdena. Dessutom tillverkade FLEX ett stort glasparti med träram på ca 5 meter i bredd som monterades i en utslagen tegelvägg.

Hur har systemväggarna från FLEX påverkat trivseln i de nya lokalerna?

”Kontorslandskapen har fått en helt annan innebörd. Vi har ju nu ett ljusinsläpp som går rakt igenom kontoret, ut i korridoren och gifter samman fabrikens kontor och innovationscentret på ett naturligt sätt. Med andra ord har vi fått ljusare, lättare och gladare lokaler”, avslutar Per.