Möt våra projektberedare

Hej Jacob Johnsson, berätta om din roll i teamet projektberedarna!

”Man kan säga att jag har ungefär samma roll som de andra i teamet: jag är projektberedare för region Mellan, men har samtidigt en mellanchefsroll.”

Vad innebär det att vara projektberedare hos Flex?

”Som projektberedare blir man lite av en spindel i nätet. Vi är mitt i kedjan mellan andra processer i projektet; från kundens beställning till uppföljning av slutfört uppdrag. När våra säljare fått in en order hjälper vi dem att ta fram material och beräknar materialåtgången. Om det handlar om projekt som kräver speciallösningar ritar vi upp dem i Autocad och gör montageritningar och montagehandlingar som ska till montörerna. Vi håller sedan koll på alla leveranser och leveranstider så att allt kommer i tid till objekten, samt har kontakt med montörerna och guidar dem när de ska montera. Har kunden speciella önskemål är vi med och guidar säljarna. Ibland får vi samtal från arkitekter som behöver hjälp med att rita upp olika förslag och att få ta del av våra produktritningar.”

Hur ser teamet ut idag?

”Vi är fem personer; fyra projektberedare plus Mats Lundgren som är chef. Teamet består förutom mig själv av William Lindblad (region Göteborg), Mathias Holte (region Stockholm), samt Ida Petersson som är projektberedare för region Skåne tillsammans med Mats. Vi är alla samlade på huvudkontoret i Örebro, men har ansvar för varsin region. Eftersom vi sitter tillsammans har vi möjlighet att ta hjälp av varandra och samarbeta mellan de olika regionerna. Det är bra, eftersom det ofta är så mycket speciallösningar. Vi växer så det knakar och ska nu rekrytera ytterligare en projektberedare, som till en början kommer få hjälpa till där det behövs.”

Finns det några egenskaper som är särskilt viktiga för att lyckas som projektberedare, anser du?

”Det är viktigt att du är väldigt noga i ditt jobb. Varje projektberedare har hand om kanske 150 projekt på ett år, både stora som små, och det ställer krav på att vara noggrann, organiserad och stresstålig som person. Det händer saker hela tiden som du måste vara beredd på att lösa. Att kunna hålla många bollar i luften samtidigt är därför något du måste kunna hantera. Sedan är det viktigt att vara bra på att ta människor, eftersom du har många kontaktytor i rollen – allt från kunder och montörer till säljare.”

Vad har ni för spännande projekt nu och framåt?

”Vi håller på med två stora projekt just nu: Domstolsverkets byggnad och E.ON:s nya huvudkontor – båda i Malmö. Exempel på andra projekt är Stadsbyggnadshuset i Örebro, Seco Tools i Fagersta och Tekniska Nämndhuset i Stockholm. Vi har dessutom en hel del halvstora projekt hela tiden och överallt!”