Månadens FLEXare

Kenneth Andersson
Regionchef och projektsäljare, Region Syd

Din historia med FLEX börjar redan 2001 men du har varit i branschen ännu längre. Berätta!
Ja, jag är byggnadsingenjör i botten och mitt första jobb efter lumpen var på Myresjöhus där jag sålde villor. Det gjorde att jag kom in på marknadsföring och försäljning istället för som byggnadsingenjör ute på byggen. Inom kontorsinredning har jag jobbat sedan 1987. Jag var regionchef hos en av våra konkurrenter innan jag började jobba med FLEX 2001. Då var Region Syd en liten region på fyra man. Genom åren har mina medarbetare och jag tillsammans byggt upp den så att vi idag, jämte Region Mitt, är FLEX största region. Vi har vuxit rejält och har väldigt mycket jobb!

Din roll idag, hur ser den ut?
Som regionchef ingår det att försöka veta vad regionen ska göra ungefär två år framöver. Som säljare och projektledare handlar det om att dra in jobb och leda dem tillsammans med vår organisation. Att serva kunderna och se till att de är nöjda – är de nöjda så är mycket av jobbet med att sälja nästa projekt redan gjort! Det finns så klart andra faktorer som påverkar också, till exempel om en annan aktör plötsligt sänker sina priser, men ett gott samarbete med lyhörd dialog och ett bra slutresultat lönar sig alltid i längden för alla parter.

Hur har branschen utvecklats, tycker du?
Branschen som helhet har gått upp och ner som en jojo genom åren. I vår nisch inom kontor och offentliga byggnader har vi haft en ganska lång högkonjunktur och det är fortfarande mycket att göra. Marknaden ser väldigt bra ut trots pandemin. Folk lärde sig att arbeta hemma och en del vill fortsätta med det, så kontoren får nu mindre yta. Men samtidigt vill man inte sitta fyra man på åtta kvadrat. Man vill sprida ut sig och ha möjlighet till stängda rum. Så det blir mindre yta men fler väggar, kan man säga.

Sedan är miljötänket och återvinningstanken något som blivit allt starkare. Kläder, möbler, allt återvinns. Vi har i 40 år haft en systemvägg som går att demontera och återvinna och nu ligger det verkligen i tiden, kunden och hyresgästerna vill ha det, så framtiden för FLEX produkter ser jag ljust på!

Vad gillar du bäst med ditt jobb?
Det är flera bitar, men designen och kvaliteten på våra produkter är en stor del. Jag har varit i många trista lagerutrymmen som blivit till fantastiska kontorslokaler. Det njuter jag av! Och när fastighetsägare och hyresgäster säger ”Åh, vad fint vi fick det!” – ja, de orden är en av orsakerna till att jag har hållit på så här länge. Det var roligt att sälja hus också, men nackdelen i den branschen är att det är privatpersoner man jobbar mot. Det är roligare med B2B. En privatperson köper ett, kanske två, hus i livet. När till exempel Skanska eller PEAB köpt ett jätteprojekt av oss och vi sköter det bra så leder det till fler och återkommande samarbeten.

Vad är utmärkande för FLEX på marknaden?
Vår höga servicegrad. Det finns fler aktörer som säljer liknande produkter, men hos oss är servicen utmärkande. Kunderna uppskattar att vi åtar oss specialprojekt och speciallösningar. Vi säger inte nej utan vi löser det de vill ha. Ta till exempel FLEX Factory. Det började som ett enskilt projekt och har sedan blivit en del av vårt sortiment. Vi lyssnar på kunden och det är en styrka hos FLEX!

Framöver då, hur ser din vision ut?
*skrattar* Med ålderns rätt planerar jag att spela mer och mer golf. Jag tänker trappa ner och fungera som mentor för mina kollegor på Region Syd. Vi fortsätter att växa – vi har två nya säljare och en ny montageledare på väg in nu – och jag är övertygad om att FLEX har en produkt som kommer att fortsätta efterfrågas. Vår region har också ett mycket bra läge här med hela Öresundsregionen. Köpenhamn drar mycket företag hitåt, och vi har hamnar i Malmö och Helsingborg, så jag tror på ytterligare expansion.