Trä – ett naturligt materialval

Svensk trätradition rätt i tiden

Trä – marknadens hetaste byggmaterial

Mathias Fridholm, direktör för Svenskt Trä, berättar i artikeln ”Trätrenden är hetare än någonsin” på Branschaktuellt.se (10 feb 2022) om det uppsving som trä har fått som byggmaterial de senaste åren. Håkan Johnsson, VD på FLEX, och Håkan Lindblad, VD på Lindström Undertak bekräftar trenden:

”Vi märker absolut att intresset för trä har ökat. Det kommer fler förfrågningar om väggpaneler och ribbpaneler i olika projekt sedan något år tillbaka”, säger Håkan Johnsson. ”Trä är ett naturmaterial som ligger i tiden och passar väl in i den viktiga frågan om miljö och klimat. Det har dessutom positiva funktioner på ljudbilden i ett rum, och är naturligtvis väldigt dekorativt.”

Den ökande förekomsten av trä i inredningen ser för FLEX och Lindström Undertak likadan ut i både mindre och större projekt. Till exempel har beställarna i flera skolprojekt den senaste tiden valt träväggar, just för de positiva ljudegenskaperna.

”Det handlar ju om arkitektens vision och trenden med mer trä ser vi som positiv. Det är roligt att hålla på med trä, och den känsla av äkthet och exklusivitet som trä ger i ett rum påverkar naturligtvis slutresultatet positivt. Det är en designfråga!” säger Håkan Johnsson och Håkan Lindblad instämmer:

”Träribbor till exempel är en väldigt snygg lösning och vi ser alltmer att kunder som väljer exempelvis träribbor i entré och lobby låter samma ribbor gå igen i både väggar och tak. Det ger en varm, välkomnande och exklusiv helhetskänsla.”

Vill du läsa mer om den heta trätrenden, kika in på branschaktuellt.se.