Egna rum och fokus på trivsel i Eden

”Jag går inte till jobbet, jag går till Eden.” Så beskriver Fastighetsbolaget Kungsleden känslan som de vill förmedla med sitt nyproducerade kontorshus. Ombonat och hållbart, med fokus på trivsel och inspirerande arbetsplatser – FLEX var med och inredde det naturnära, miljöcertifierade kontorshuset i expansiva Hyllie.

Eden, Fastighetsbolaget Kungsledens första nyproduktion av kontorshus, reser sig åtta våningar högt i stadsdelen Hyllie i Malmö. Första spadtaget togs 2019 och i september i år flyttade de första hyresgästerna in i Eden. I tillägg till att byggnaden är certifierad enligt Leed Guld och Well Platinum 2.0 har man även implementerat Kungsledens nyutvecklade koncept Symbiotic Building i Eden.

”Symbiotic Building är ett koncept som fokuserar på att de som hyr av oss och vistas i huset ska må bra. Konceptets fyra hörnstenar är välbefinnande, biofili, intelligens och service”, berättar Michael Lundblad, projektchef på Fastighetsbolaget Kungsleden och fortsätter: ”Det vi vill kommunicera med huset Eden är att det ska vara ombonat och att man ska trivas. Man ska vilja vara här. White Arkitekter har designat och valt produkter som är hållbara ur materialsynpunkt och det är mycket trä i inredningen, till exempel i produkterna från FLEX i ekutförande. Det andas lite lyx och ger en välkomnande, ombonad känsla när man möts av träpaneler och ekdörrar på det här viset. Man brukar tala om att man tar jobbet med sig hem – vi vill vända på det: i Eden tar man med sig hemmet till jobbet.”

1200 m2 GLASSLINE
FLEX har inrett alla våningar i huset och de produkter som använts är FLEX Glassline i tre olika glasstorlekar med ljudklass 30-40 dB, FLEX Frame i ekfanér samt dörrar. ”Eden är ett stort projekt och vi är alltid glada och stolta när vi blir utvalda att vara med i projekt av sådan här dignitet. Just här har vi levererat och monterat cirka 1200 kvadratmeter FLEX Glassline och 230 FLEX Frame-partier. Vi har jobbat tillsammans med entreprenören MVB Syd flera gånger tidigare och trivs mycket bra med dem, så det är extra roligt när de väljer att använda oss!” säger Kenneth Andersson, projektsäljare på FLEX Region Syd och Jacob Christensson, arbetschef på MVB Syd fyller i: ”Samarbetet med FLEX har fungerat väldigt bra. Redan i början av projektet hade vi en bra genomgång där alla parter tillsammans gick igenom förutsättningar och förväntningar och det är bra för alla parter.”

Egna rums-principen
Frågan om hur många arbetsplatser som kommer att efterfrågas nu och i framtiden har diskuterats i flera år frågan har ställts på sin spets nu. I media pratar man om kontorsdöd men det håller inte Michael Lundblad med om: ”Nej, det stämmer inte. En förändring kring hur vi hanterar arbetsplatser efter pandemin kan man absolut se. Men vår spaning är definitivt att kontoren finns kvar, bara med lite andra fokusområden. Till exempel kanske man växlar så att inte hela arbetsstyrkan är på plats samtidigt. Snabb uppkoppling och säkerhetstänk är andra aspekter som blir viktiga. Här i Eden ser vi också att flera av hyresgästerna har gått tillbaka till egna rums-principen istället för de storrumslösningar som branschen har jobbat med länge nu – och då påbörjade vi ändå Eden alldeles innan pandemin så det här tänkesättet fanns på plats redan då.”

Grönt fokus och gott samarbete
”Miljöcertifieringarna och Kungsledens koncept Symbiotic Building tillsammans med växtväggarna som verkligen ligger i tiden gör Eden extra speciellt och den fina slutprodukten är något som alla inblandade kan vara stolta över!” avslutar Jacob Christensson.

Michael Lundblad berättar mer om Symbiotic Building:

  • Välbefinnande: Attraktiva miljöer och platser för återhämtning samt möjligheter att göra annat i huset än enbart arbeta, t.ex. träna eller sätta sig i inspirerande miljöer för att koppla loss tankebanorna från arbetet.
  • Biofili: Naturnära! Huset implementerar gröna inslag, t.ex. växtväggar invändigt och utvändigt som ska växla med årstiderna.
  • Intelligens och smartness: Vi har utvekclat en egen app för huset. I appen kan anställda och hyresgäster göra en ”onboarding” som ger dem tillgång till servicefunktioner och gör att de kan öppna entrédörrar, beställa kaffe och catering, göra serviceanmälan, boka cyklar och konferenslokaler , paketservice och mycket annat.
  • Service: I huset finns en coworking-verksamhet som Kungsleden har tecknat ett serviceavtal med. De har t.ex. en mottagningsdisk som de bemannar och där de hjälper hyresgäster.