Sthlm New – en ny stadsdel

Sthlm New i den västra delen av Hammarby Sjöstad i Stockholm kommer att bestå av sju nya byggnader varav några redan är klara och andra är på gång. FLEX inredde under 2020 Sthlm 01 och Sthlm 04, som båda är precertifierade Leed Platinum. I Sthlm 01 påbörjades inflyttningen under tredje kvartalet och under fjärde kvartalet började hyresgäster flytta in i Sthlm 04.

”Vi bygger en helt ny stadsdel med moderna kontor och skyskrapan Sthlm 01 är ett verkligt landmärke”, säger Nora Gorgo, produktionsledare på Skanska Sverige AB och Frida Håkansson, projektledare hos beställaren Skanska Fastigheter Stockholm AB berättar vidare: ”Visionen för området, som är ett nytt område i Hammarby Sjöstad, är att skapa ett kreativt kontorsområde där företag ska känna sig inspirerade att arbeta. För varje hus har vi valt lite olika koncept. För Sthlm 04 är temat ”musik”. Vi har jobbat in temat i det estetiska uttrycket och det är mycket både i fasaden och inuti huset som refererar till musik, melodier och ljudvågor.”

Konceptet för skyskrapan, Sthlm 01, beskriver Frida Håkansson som en referens till reklambranschen med influenser från tv-serien Mad Men, med sin känsla av 60- och 70-tal i materialval och färger. ”Alla byggnaderna hänger ihop men har olika koncept och uttryck och vi har haft en ambition att leverera en kvalitativ produkt som verkligen visar tanken med koncepten och det går igenom i alla val av material och leverantörer. Det gäller även funktionerna som vi vet är viktiga för våra hyresgäster, till exempel rätt ljudnivåer och att kunna dra teknik i portalerna. Vi tittade på flera leverantörer av kontorsinredning och valde slutligen FLEX. Det var viktigt för oss att hitta en produkt som är estetiskt tilltalande och passar båda husens koncept och nivå på standard.”

Rumslösningar för olika behov
Flexibilitet har varit ett nyckelord i projektet där våningsplanen kan delas upp på olika sätt och nyttjandet av ytorna anpassas till hyresgästernas behov. Till Sthlm 01 och Sthlm 04 har FLEX levererat och monterat FRAMELESS dörrportaler och GLASSLINE i vitt, olika kulörer och ekfanér. På våning 6-9 i Sthlm 01, där den internationella coworkingaktören Spaces etablerat sig, går kontorsinredningen i vitt och stilren betong. Ytorna är en mix av öppna landskap, olika bås för arbete, telefonsamtal och informella möten samt mötesrum i olika storlekar, från 6 till 24 personer. Casper Larsen på Spaces berättar mer: ”Skanska har gjort ett fantastiskt jobb med projektet och vi är jättenöjda! På våning 6 finns vår Business club för medlemmar som inte har fasta platser och på våning 7-9 hyr större och mindre företag privata kontor i olika storlekar. Bland våra medlemmar finns alla typer av företag som kan hyra allt från platser i öppet landskap några dagar i månaden till permanenta kontor om flera hundra kvadratmeter.”

Junglemap, som arbetar med digitalt lärande, har å sin sida inrett efter sin företagsprofil och där går väggarna i samma gröna djungelfärg som de har i sin varumärkeskommunikation. Matti Olofsson är Managing Director Sweden och han beskriver deras nya lokaler så här: ”När vi designade ville vi ha en öppen yta längst ut i flygeln med utsikt över Årstaviken. Många sitter i landskapet i den delen av flygeln och i den andra delen har vi en stor samkvämsyta med utsikt över stan. Alla arbetsrum och mötesrum rum valde vi att lägga in mot huskroppen. Vi har några anställda som har enskilda kontor och därtill har vi många små rum där vi kan ha små eller digitala möten samt några större mötesrum. När det gäller inredningen vill vi ha känslan av att man kommer hem till någon när man kliver in på vårt kontor. Vi har växter, ett lejon i ett hörn och masker på väggarna – som en djungel i ett vardagsrum!”

Stort, välskött projekt
”Det är alltid väldigt roligt att få ett så här stort projekt, det är vi glada för”, säger Mikael Hedlund, projektsäljare på FLEX region Stockholm. ”Projektet var väldigt välskött med bra ledning och i och med att vi gjorde en våning i taget blev det i det närmaste som många små projekt inom det stora.”

”Vi är jättenöjda med resultatet och med FLEX. De har ordning och reda, följer tidplanerna och är självständiga. Det har funkat väldigt bra!” avslutar Nora Gorgo.

Du kan läsa mer om projektet Sthlm New på www.sthlmnew.com.