Gedigen känsla och höga ljudkrav i Sparbankshuset i Lindesberg

När Bergslagens Sparbank Lindesberg skulle göra om lokalerna i det fina gamla Sparbankshuset från 1923 och två lokala kontor skulle bli till ett fick man tänka nytt. Lokalerna skulle anpassas till fler medarbetare samtidigt som det moderna och det bevarade i inredningen skulle flätas samman till en harmoni där elementen lyfter fram varandra.

Det nya bankkontoret har delats upp i en publik del och en intern del där personalen sitter i delade rum, med upp till 10 arbetsplatser i varje rum. Därtill har man byggt 10 kundrådgivningsrum. ”Rummen har olika storlekar för att passa flera olika typer av möten. När det gäller material, valde vi ekpartier blandat med lagom mycket glas. Vi var ute efter en gedigen och trygg känsla. Ek valde vi för att det symboliserar Sparbankseken; det var en tradition som vi ville bygga vidare på och framhålla”, berättar Cecilia Jeffner, VD på Bergslagens Sparbank Lindesberg och fortsätter: ”De flesta av rådgivningsrummen har fönster ut, men inte alla. I de rummen var det därför extra viktigt att släppa in ljus. Sekretessfrågan är naturligtvis av största betydelse eftersom det rör sig om bankverksamhet, så det var mycket viktigt att ljud inte kan transporteras ut från rummen.”

Nyhet! Vertikala spröjs
Till ombyggnationen har FLEX levererat FLEX GLASSLINE WOOD och FLEX FRAMELESS, båda i klarlackerad ekfanér och till övervägande del i utförande med 40 dB ljudreduktion. ”Tillsammans med banken, Lindesbergs Bygg och arkitekt Sofia Kagg på Kagg Arkitektbyrå diskuterade vi fram en väldigt lyckad lösning kring materialval, design och ljudkrav. Dörrarna levererades med glasade dörrblad och vi uppgraderade dessutom glasväggarna med en nyhet: vertikala ekspröjs som limmades på båda sidor om glaset. Det är alltid roligt att se slutresultatet i projekten och våra partier skapade väldigt fina lokaler här tillsammans med övriga bygg- och inredningsdetaljer. Projektet var väldigt välskött med fint samarbete mellan alla parter, där projektchefen Håkan Öfverström och platschefen Tom Källberg höll ihop hela projektet på ett mycket bra sätt”, säger Peter Olsson, projektsäljare på FLEX.

Det gamla Sparbankshuset bjöd med ålderns rätt på en del speciella förutsättningar, till exempel väldigt höga fönster. Tom Källberg, platschef på Lindesbergs bygg, berättar mer: ”Huset är stort och gammalt och det var mycket att riva från början. Det arbetet startade i april och vi började sedan bygga efter sommaren. De höga fönstren gjorde det lite speciellt med undertaken och med FLEX partier som fick göras 2,70 m höga. Det var även hela sju ställen i korridor där FLEX fick leverera rundade glasväggar. Över huvud taget var det mycket som blev special i projektet, med många olika material och färgsättningar som arkitekten valde. Det är roligt när det är så – inte bara standard! Resultatet blev bra och vi är jättenöjda. Det var första gången vi jobbade med FLEX och det funkade väldigt bra!”

Gammalt och nytt
”Det är jättefint och vi är supernöjda”, säger Cecilia Jeffner avslutningsvis. ”De rena linjerna i glas- och ekpartierna går mycket bra ihop med den äldre utsmyckningen som finns i lokalen. Den moderna stilen och den gamla stilen i framhåller varandra och i och med att allt är måttbeställt passar det mycket bra in i våra lokaler.”