EPIC sätter välmåendet i centrum

Som en av Sveriges första WELL-certifierade kontorsbyggnader står nu Skanskas EPIC klart på Universitetsholmen i Malmö och inflyttningen är i full gång.

Huset är sex våningar högt och FLEX har inrett samtliga våningsplan med en stor variation av rumslösningar. ”Materialmässigt är det genomgående samma spec – FLEX Glassline, Fineline och Frame – och sedan har hyresgästerna valt rumstyper. Vår del av projektet var egentligen klar i somras, men en av hyresgästerna har beslutat att utöka sitt kontor till bottenplan också så där ska vi bygga efter årsskiftet”, berättar Magnus Axenklev, projektsäljare på FLEX.

Certifieringar för miljö och välmående
”Ett av våra tidigare Skanska-projekt i Malmö, STUDIO, var LEED-certifierat och med WELL blev det nu ännu ett snäpp upp. Det kommer säkerligen att bli fler och fler som jobbar med WELL-certifieringen framöver så det känns som att vi ligger i framkant och sedan följer fler efter. Det är kul!” säger Magnus Axenklev.

EPICS gröna profil går igen i alla aspekter, från att man har inkluderat upcyclade material till WELL-certifieringens fokus på välmående och hälsa. Johan Andersson, produktionschef på Skanska, berättar mer: ”I atriet har vi till exempel använt rivningsmaterial från en byggnad i närheten som vi förädlat och gjort till väggpaneler med en ljudduk av återvunna PET-flaskor bakom. Och golvplattorna är gjorda av spillprodukter från tegelfasader och krossad betong. WELL innebär att människorna ska må bra i huset, till exempel genom att främja rörelse. Som en del i detta finns det en stor central trappa och ganska få hissar för att uppmuntra folk att ta trappan. Det finns även duschar och omklädningsrum med handduksservice, och man kan serva cykeln på plats.”

Återkommande samarbete
”Eftersom det är en totalentreprenad har vi kunnat påverka produkten från start och på så sätt även kunnat riskminimera och optimera arbetet. FLEX är en partner som vi har jobbat med i ett antal projekt och som vi trivs bra med. Samarbetet med dem är bra, de levererar i tid till rätt kostnad och vi är väldigt nöjda med resultatet. Det har varit ett mycket lyckat projekt!” avslutar Johan Andersson och Magnus Axenklev instämmer:

”Ja, jag får säga det igen: samarbetet med Skanska har verkligen varit helt fantastiskt! Epic är ett väldigt bra projekt, det har varit lätt att jobba där, samordningen har gått mycket bra och allt har flutit på. Vi har hjälpt varandra och slutresultatet är riktigt, riktigt bra.”

Läs mer om arbetet med Epic och WELL-certifieringen här.