Industriell design som röd tråd genom grön byggnad

Med sin moderna industriella look är Castellums kontorsfastighet EMINENT ett nytt landmärke i expansiva Hyllie, Malmö. Den WELL-certifierade byggnaden blev dessutom det första projektet där FLEX Factory användes i stor skala.

Annika Ingvarsson, inköpare på Skanska, berättar att WELL-certifieringen handlar om människan som ska vara i huset och jobba; vad som är mest gynnsamt för arbetsmiljön, hur man utformar hus för att människor ska må bra och trivas. ”Det ska inte kännas som att huset är byggt och så råkar man bara sitta där och jobba. Det handlar exempelvis om ljusinsläpp och utformning av trapphus så att trappan känns välkomnande istället för att man ska stänga in sig i en hiss. Det handlar även om höga krav på själva strukturen och miljösäkrade material.”

I tillägg till WELL-certifieringen är EMINENT även klassad som Miljöbyggnad Guld.

Första stora projektet med FLEX Factory
Annika Ingvarsson berättar vidare: ”Castellum hade önskemål om ett industriellt uttryck i inredningen som speglar glaspartierna och de kraftiga stålbockarna på utsidan. De hade föreskrivit spröjsade glaspartier och efter att vi tittat på FLEX referensprojekt valde vi deras FLEX Factory.”

FLEX Factory var i det läget helt nylanserad och fick därmed en flygande start. ”EMINENT blev det första riktigt stora projektet där vi använde Factory. Många tusen kvadratmeter – det var en utmaning men väldigt roligt!” säger Kenneth Andersson, projektsäljare på FLEX. ”Vi har jobbat mycket tillsammans med arkitekterna i föreskrivande led här, Kanozi Arkitekter. De ritade in och sedan hjälpte vi Skanska med hyresgästanpassningar.”

Mattias Wallin, projektledare på Castellum, är mycket nöjd: ”För oss var det viktigt både att få in flexibilitet i lokalerna med rätt inredning och att bygga in välmåendet i väggarna via WELL-certifieringen. Vi ville också ha en industriellt inspirerad design som är genomgående hela vägen utifrån och in. FLEX gjorde ett bra jobb och det blev väldigt bra med FLEX Factory!”

Flexibilitet och nya lösningar
”Projektet var tidsmässigt tight och i slutet var två tredjedelar av huset inflyttat samtidigt som det pågick byggnation på 1,5 våningsplan”, berättar Annika Ingvarsson och fortsätter: ”Sådant ställer krav på hur man löser jobbet och FLEX löste det jättebra. När vi blev tvungna att stänga de vanliga ingångshålen i bygget ordnade de ett bärarlag som jobbade under helgen och tog in materialet via hissen.”

”Samarbetet med FLEX har funkat väldigt bra hela vägen och vi uppskattar till exempel att Kenneth har varit med genom hela projektet. Han har funnits till hands för att knåda lösningar tillsammans med oss ända från början och det ger god kontinuitet! Vi har haft en bra dialog, fått tydliga underlag på hur FLEX har tänkt och de har varit flexibla och tillmötesgående när vi fått ändra tidplanerna”, säger Annika Ingvarsson avslutningsvis.