Flexibilitet och miljö i fokus: spektakulära Citypassagen tar hållbarhet på allvar

Vid norra infarten till Örebro står nya Citypassagen, en mycket speciell kontorsbyggnad där miljö, hållbarhet och flexibilitet står i centrum.

”Huset är projekterat utifrån Mijöbyggnad Silver”, berättar Håkan Jansson, platschef på PEAB som byggt huset på uppdrag av Castellum. ”På östra och södra fasaden sitter solceller för elproduktion och huset har även en spolvattentankslösning som tar vara på regnvatten. Regnvattnet renas med sandfilter och UV-filter för att sedan användas till toaletterna. Det finns bara en handfull byggnader av den här storleken som har det systemet. Huset har även hightech-lösningar som anpassar ventilationen utifrån hur många människor som befinner sig i rummen samt sensorer som tänder belysningen när folk kommer in. Läget är också lite speciellt med mycket trafik runt om. Det medförde höga ljudkrav för att inte hyresgästerna ska störas av trafik- och tågljud.”

Flexibla och hyresgästanpassade miljöer
Kontorsmiljöerna på de sju våningsplanen har anpassats till hyresägästernas önskemål och verksamheternas förutsättningar. I huset finns således en blandning av öppna landskap, samtalsrum, större mötesrum samt tysta landskap och enskilda kontor. Att lösningar med systemväggar skulle användas bestämdes tidigt i projektet. ”Ja, flexibilitet och livslängd står i fokus. Det ska vara enkelt för Castellum att ställa om utan stora kostnader, ” säger Kjell-Arne Andersson, pojektledare på adAbacum.

Ett spektakulärt hus
FLEX har inrett samtliga kontorslokaler i huset och Lars-Erik Erbro, projektsäljare på FLEX, är både glad och stolt över att FLEX fick det stora projektet. ”Det var många som ville vara med och leverera systemväggarna till detta projekt och det är väldigt kul att vi fick äran och chansen att göra jobbet! Vi har använt oss av portalpartier, FLEX GLASSLINE och FINELINE samt slagdörrar, allt i olika kulörer och ytbeklädnader utifrån vad hyresgästerna och Projektengagemang/Roof Arkitekter bestämt. Vi har även levererat undertaken.”
Lars-Erik fortsätter: ”Citypassagen är ett spektakulärt hus som syns tydligt där det står vid infarten och det var roligt att vara med i det jobbet. Det började byggas 2017 och var ett av Sverige största nybyggen utanför storstäderna det året! PEAB var väldigt bra att prata med och vi drev frågor och lösningar framåt i samarbete med både dem och arkitekten.”

”De fick det flexibla hus som de ville ha!”
”Castellum är jättenöjda med resultatet, det blev precis det flexibla hus som de ville ha, och samarbetet med FLEX personal på plats har varit väldigt bekymmersfritt. De har varit jättebra på att hålla ordning och reda och att leverera i tid”, säger Kjell-Arne Andersson.

Håkan Jansson instämmer: ”Jag har själv inte jobbat med FLEX tidigare men det har fungerat mycket bra! Det märks att de har varit med i sådana här stora projekt förr och de har varit väldigt proffsiga i sin entreprenad, från inköp till projektering och produktion och har hållit både tider och en god arbetsmiljö ute på plats.”