Kreativa lokaler med hemkänsla

Lindesbergsbostäder AB, Libo, finns numera på den gamla brandstationstomten i centrala Lindesberg.

Inredningen är allt annat än beige och de fräscha lokalerna ger både teamkänsla och avskildhet.

”Vi valde en lösning med flera enskilda kontor, det passar bra för verksamheten och glaset i planlösningen gör att det naturliga ljuset flödar i lokalerna”, säger Roger Sixtensson, VD på Libo. ”Och även om vi sitter i egna rum kan alla se en eller två kollegor, så vi sitter ändå tillsammans. Vi är ett team. Sedan placerade vi det finaste konferensrummet mitt i, med glasväggar och korridorer på båda sidorna. Det ligger ett pedagogiskt värde i att styrelsen har sina möten mitt i verksamheten på det här sättet.”

Lars-Erik Erbro, ansvarig säljare på FLEX region Mellan, berättar mer om projektet: ”För kvarteret Bagaren byggde vi både de glasade korridorväggarna och de täta mellanväggarna mellan rummen. Färgskalan är dovare än vanligt med många svarta inslag: dörrportalerna i svartlaserad ask är till exempel något vi inte gör varje vecka. Det blev väldigt snyggt med det mörka!”

Marcus Eriksson på J Anderbert Bygg AB, totalentreprenör för bygget där de två första våningarna består av kontor och den översta utgörs av ungdomslägenheter med sovloft, håller med: ”Inredningsarkitekten använde mycket glas, mycket svart och dovare färger än vanligt. Det är roligt med något annat än vitt och det blev en väldigt fräsch lösning!”

Komplett bygge med väggar, undertak – och bastu!
Det klassiska kontorsbygget krävde inga speciallösningar, men bastun på bottenvåningen var ett speciellt inslag. ”Det är nog faktiskt första gången vi gör en bastu i ett kontor. Vi byggde inte själva bastun men monterade en svängd glasvägg och en glasad bastudörr. Vi jobbar med glas dagligen men det här var coolt och lite lurigt i och med att det var ett väldigt stort glas i böjt utförande”, berättar Lars-Erik Erbro och fortsätter: ”I kontorslokalerna gjorde vi väggar, dörrar och även undertaket, så Bagaren var ett komplett bygge från vår sida och det är roligt! Arbetet med Anderbert Bygg gick väldigt bra och det var över huvud taget ett mycket positivt och trevligt arbetsklimat med alla parter!”

Planlösningen står Mattias Rehn och Roof Arkitekter, numera Projektengagemang, för och Sofia Kagg på Kajenn Arkitektbyrå ligger bakom form och färg där bland annat den svartlaserade asken fått en framträdande roll. ”Vi var lite skeptiska från början när vi såg proverna”, säger Roger Sixtensson. ”Men nu när vi ser helheten kan vi bara säga Wow! Vi flyttade in i våra nya lokaler för några veckor sedan och det känns som att man checkar in på hotell varje morgon. Målet var att skapa kreativa lokaler med hemkänsla och det har arkitekterna verkligen lyckats med! Vi är jättenöjda och FLEX-väggarna bidrar verkligen till mycket av den här känslan. Vår devis säger ’Vi har framtidens lokaler redan idag’ och det är så det känns här. Superlativen räcker inte till.”