Rå design och genomtänkta detaljer

Containrar och glas – en helt ny utmaning.

Råa containrar, genomtänkta detaljer och ett unikt projekt: FLEX var med när MK Illumination byggde sina nya lokaler i Malmö.

MK Illumination är ett designföretag som jobbar med dekorbelysning för kommuner och företag. När Sverigekontoret och den tillhörande nordiska lagerbasen behövde nya lokaler ville de ha något speciellt som speglar företagets anda.

”Lokaler ute i industriområden är ofta tråkiga och att hyra kräver stora, kostsamma kundanpassningar. Vi ville bygga från scratch, men det är svårt att få mark när man är ett litet företag, så vi letade efter en befintlig fastighet att utveckla istället”, berättar Carl Quist, projektledare för MK Illumination. ”När vi hittade en bra lagerhall med ett litet kontor där det fanns byggrätt så att vi kunde bygga ut frågade vi några arkitekter: ’Vad tror ni att man kan göra med den här tomten?’.

Lev som ni lär
Valet föll på arkitekten Zoltan Kiss på Urban Vision AB som hade ett annat angreppssätt än de andra, förklarar Carl: ”Zoltan återkom inte med uppritade linjer på papper. Han började istället med att intervjua oss om hur verksamheten fungerar och om människorna bakom. Han är konstnären och det här är hans skapelse. ’Lev som ni lär’, sa han bland annat. Vi använder containrar som externförvaring för våra kunder och han tog fram ett koncept med just containrar där inomhus- och utomhusmiljön går ihop och vi föll direkt! Slutresultatet är ett rått, naket koncept där man redovisar allt, samtidigt som det är en miljö som känns påkostad, lyxig och ovanlig. Ljud- och luftkomforten är hög och lokalerna är estetiskt tilltalande. De anställda känner verkligen att ledningen har satsat på arbetsmiljön.

Speciallösningar utan färdiga mallar
Med MK Illuminations VD Niclas Johansson och chefsdesigner Camilla Ericsson som drivande bakom projektet jobbade Zoltan och Carl fram lösningen där ett antal containrar sammanfogades till en helhet som är i samklang med företaget. Utsidan kläddes med ytterväggar som lyser upp om kvällarna och invändigt tog man upp hål i containerväggarna som sedan fylldes med glas och dörrar för att skapa de rum och utrymmen som behövdes. Utan några färdiga mallar att utgå ifrån tog de i samarbete med FLEX och övriga leverantörer fram en lösning där uttryck och funktion går hand i hand.

”Vi har genomgående jobbat med svart, stål, koppar, ek och glas och minsta detalj är genomtänkt. Till exempel ville Niclas ha svarta brandsläckare och letade reda på sådana fastän alla sa att det inte finns”, berättar Carl.

Tankeprocessen började redan förra våren men sedan var byggtiden kort, bara runt sex månader, och från FLEX sida tog själva montaget ungefär tre veckor.

En riktig snackis
”Det här var inte ett av våra största projekt, men definitivt ett av de mest unika”, säger Magnus Axenklev, projektsäljare på FLEX region Syd. ”Ofta får vi ritningar där det står precis vilken dörr vi ska använda. Här fanns ingenting föreskrivet utan det är lösningar som vi har kommit fram till själva tillsammans med Carl och Zoltan. Det är riktigt kul och vi är stolta över jobbet! Det är annorlunda att fästa glas i råa containrar jämfört med i vanliga väggar. Godset är inte mer än fem-sex millimeter tjockt. Vi har limmat på insidan av rummen så att de svarta aluminiumprofilerna försvinner i hålen och man bara ser containern och glasrutan. Det var inte helt lätt att mäta och få ihop glaset med containrarna, men resultatet blev så jäkla bra!”

”FLEX är oerhört proffsiga och samarbetet funkade jättefint! Vi hade en bra dialog hela vägen och Magnus, som själv är snickare i grunden, kom med mycket bra input kring vad som går och inte går att göra. Slutresultatet har blivit en stor snackis och när företaget får besök blir det gärna en timmes rundtur genom huset”, avslutar Carl.

FAKTARUTA

Hos MK Illumination monterade vi glas med svarta aluminiumprofiler som matchar de svartmålade containrarna, FLEX GLASSDOOR –A, FLEX SLIDEDOOR –G samt slagdörrar i containrar. Det befintliga kontoret var på 200 m² och tillbyggnaden är på 300 m².