Konsten att både bevara och förnya en fabrikslokal

Konsten att både bevara och förnya en fabrikslokal

Lotta Molinder och Björn Åqvist

Creative House är en business community – en hub för företag och entreprenörskap – inrymd på tre våningsplan i en före detta skofabrik i Örebro. När Lotta Molinder, Creative Manager på Creative House, och hennes medarbetare skulle inreda den gamla tegelbyggnaden till moderna kontor, flexplatser och konferens- och eventytor ville de både bevara och modernisera; skapa en balans mellan gammalt och nytt där atmosfären välkomnade både hyresgäster och besökare.

Mycket glas var ett självklart val för dem och när turen kom till konferens- och eventplanet föll de för FLEX Glassline Factory. Factory är en speciell glasvägg som utvecklats med just en modern industrikänsla i åtanke, och resultatet hos Creative House blev en väl avvägd blandning av fabriksbyggnad och fräscha konferenslokaler.

Den gamla skofabriken har stora, härliga fönster och de invändiga glasväggarna ger ett fantastiskt fint ljusflöde i lokalerna – utan att kompromissa med de höga ljudkrav som Creative House har. De svarta spröjsdetaljerna knyter ihop arvet och känslan från den gamla fabriken med en modern och luftig kontorsinredning. Miljön är inbjudande och väcker både trivsel och intresse.

”Vi har över 75 bolag som sitter i huset, och därtill en mängd besökare på konferenser och event, så det är många som rör sig i huset och vi får stor respons på inredningen. Många ser sig omkring och säger ’det här kunde man verkligen aldrig tro!’. Sådant är roligt att höra! Och glaset är verkligen ljudtätt! Det släpper inte igenom något ljud alls”, säger Lotta Molinder.

Från skissade önskemål till lyckad slutprodukt
Hyresvärden Björn Åqvist på AB Carlsson & Åqvist Fastighetsförvaltning är också nöjd med resultatet och berättar hur processen gick till: ”Creative House hade speciella önskemål om hur det skulle se ut när konferens- och eventytorna skulle inredas. De tog fram skisser över vad de ville göra och sedan tog en arkitekt över därifrån. Och jag vill verkligen ge en eloge till FLEX som gjorde ett alldeles utmärkt jobb! De är väldigt bra och de sista justeringarna utfördes också på ett utmärkt sätt, med stor hänsyn till befintlig hyresgäst. Vi har jobbat med FLEX tidigare och samarbetet med både dem och byggnadsentreprenören OBK Sverige AB har fungerat mycket bra även den här gången och vi är väldigt nöjda med slutprodukten.”

Lotta Molinder poängterar hur bra det är att ha en god kontakt med sin hyresvärd när man vill göra sådana här förändringar. ”Ja, vi är oerhört tacksamma mot Björn för att han och de andra lyssnade på vad vi ville göra och att de anlitade FLEX som gjorde precis det vi önskade. Vi är jättenöjda!”

FAKTA: FLEX Glassline Factory

Factory är en vidareutveckling av FLEX Glassline. Till skillnad från Glassline original där glasen limmas kant i kant har Glassline Factory spröjs och stående H-profiler mellan glasen.

Factory togs fram 2016 i samarbete med Jakobssons möbler och har sedan dess monterats hos flera andra kunder, däribland Creative House.

Läs mer om vårt samarbete med Jakobssons möbler här.