Advokatkontor med mjuka värden och höga sekretesskrav

Advokatkontor med mjuka värden och höga sekretesskrav

En blandning av modernitet, nytänk och klassiska detaljer var grunden i visionen när Advokatfirman Delphis nya kontor i Linköping skulle byggas; en inredning som håller över tid och samtidigt vågar sticka ut.

Delphi - Jönköping

Victoria Wall Strandh

Det var i maj i år som Delphi flyttade in i den 750 m² stora lokalen, fördelad på två plan i sekelskifteshuset Jonn O. Nilsons palats vid Stora Torget i Linköping. ”Vi hade tittat på lokaler under ganska lång tid och funderat på vad vi vill ha, vilka behov vi har sett till arbetssätt och arbetsuppgifter, och vad lokalerna ska signalera till såväl besökare som medarbetare”, berättar Victoria Wall Strandh, VD på Advokatfirman Delphi i Östergötland och fortsätter: ”Vi ville skapa en välkomnande, skön känsla som tar oss bort från det klassiska advokatkontoret och för in lite nytänkande i branschen. Som en blandning mellan kontor, hemmamiljö och en juste hotell-lounge: ett kontor som man kommer ihåg, på ett bra sätt! Vi ville ha en härlig kombination av modernitet och klassiska detaljer som håller över tid, och där visste vi att färger, ljussättning, gardiner och glaspartier var några av de komponenter som skulle påverka helhetskänslan av trivsel och behagligt lugn som behövs när vi djupdyker i våra arbetsuppgifter.”

Två kontor i ett


När Delphi skulle inreda lokalerna på plan tre och fyra i det pampiga sekelskifteshuset var det i praktiken två olika delar som skulle tas fram: en extern yta med konferens- och mötesrum och en intern med bland annat medarbetarnas kontor, som är tämligen många och relativt små. ”Här kommer glaspartierna från FLEX verkligen in i bilden. Vi ville ha en öppen känsla med ljusgenomsläpp och samtidigt kunna stänga till vid behov. Vi visste från början att vi ville ha glas och FLEX var med tidigt i processen. Det är ett jättebra arbetssätt, då kan man bolla idéer längs med resans gång.” säger Victoria Wall Strandh och berättar vidare att hon och en kollega tog fram en mood-board där de bland annat skrev ”wow-känsla”. ”Vi satte sedan mood-boarden i händerna på Doos Architechts och de lyckades verkligen. Det är många besökare som har uttryckt precis det när de kommit hit: Wow!”

Ovanlig inredningsdetalj


Mellan de två våningsplanen behövdes en intern förbindelse som skulle göra det smidigt för medarbetarna att röra sig inom kontoret och samtidigt garantera den stränga sekretessen. Och trappan som blev resultatet fick en ovanligt framträdande roll: ”Ja, istället för en trappa som man gömmer i ena hörnet, vilket är den vanligaste, valde vi att i samarbete med arkitekterna på Tengbom framhäva den som en viktig kommunikationsdel. Spiraltrappan blev en fin detalj i kontoret, med ljus som skjuter ner i schaktet uppifrån, och det omgivande, rundade glaspartiet som FLEX tog fram ger både säkerhet och sekretess”, säger Kristiina Gilts Stenhardt, inredningsarkitekt på Doos Architects, och Victoria Wall Strandh instämmer: ”Glaspartiet lyfter verkligen fram trappan och det är många som kommenterar att den är en läcker detalj.”

Toppkontor rakt igenom


Trappan är en av många häftiga detaljer i det nya advokatkontoret där inget lämnats åt slumpen och såväl ljud- som ventilationskrav och arbetstrivsel varit viktiga punkter. Fastighetsförvaltaren Eddie Åhman på Centrumförvaltning berättar: ”Delphi ville ha ett riktigt toppkontor och det syns i alla materialval och alla lösningar. De har valt häftigare grejer genomgående, det hela är väldigt genomtänkt och det blev ett väldigt bra kontor! Och samarbetet med alla inblandade har funkat fint. FLEX har vi jobbat med tidigare och Peter Olsson och de andra där är väldigt proffsiga och lätta att jobba med.”

Delphis vision var ett luftigt och öppet kontor. ”Det skulle kännas modernt samtidigt som balansen mellan vad som kan bevaras och vad som kan läggas till i det kulturhistoriskt värdefulla huset var viktig”, berättar Carl-Johan Omert, arkitekt på Tengbom i Linköping. ”Det var många rum som skulle skapas, och gamla hus är inte anpassade för moderna kontorslösningar. Men vi planerade upp rummen och FLEX systemväggar är väldigt tillåtande så vi kunde få dit det vi behövde.”

Ombonat och professionellt


”Det är ett helt fantastiskt gammalt hus där många gamla detaljer fanns kvar och man har en underbar utsikt över torget. Vi ville ta hand om husets karaktär och samtidigt skapa en lite mjukare arbetsmiljö”, säger inredningsarkitekt Kristiina Gilts Stenhardt. ”Arkitekterna på Tengbom tog fram layouten för rummen och vi satte färg och prägel. Vi utgick ifrån att det ska finnas mjuka värden, vara ombonat men ändå följa striktheten i ett advokatkontor.”

Resultatet blev en sober men livfull färgskala som accentueras av mjuka mattor i specialdesignade mönster, en genomtänkt belysning och inte minst svarta detaljer i form av beslag och karmar.
”Vi är jättenöjda och när vi flyttade in kände vi direkt att här kommer vi att trivas!” avslutar Delphis VD Victoria Wall Strandh.

Faktaruta

Glasväggar: FLEX Glassline med svartlaserad träkarm i ask
Glasparti runt interntrappa: FLEX Glassline med specialanpassad radie
Glasdörrar: FLEX Glassdoor -A med svartlackerad aluminiumkarm och svarta beslag samt svart mekanisk falltröskel
Täta dörrar: FLEX Door / FLEX Slidedoor -W i svartlaserad ask med svarta beslag