Månadens FLEXare: Jonas Rosander

Månadens FLEXare:

Jonas Rosander

Projektsäljare, region Väst

 

Hur länge har du arbetat på FLEX och hur ser ditt jobb ut?

Jag började på FLEX den 1 november och som projektsäljare är jag med i hela kedjan från ax till limpa: det är allt från första kontakten med kunden, via kalkylering och offerering till avtal och avslutat projekt. Dels söker jag upp nya kunder och dels kommer det in förfrågningar. Mestadels är det faktiskt kunderna som kontaktar mig. Men det går i cykler och beror på hur konjunkturen och byggläget ser ut.

Du har lång erfarenhet av branschen, hur upplever du att den har utvecklas?
Ja, jag har jobbat i systemväggsbranschen i 28 år. När jag började på heltid 1987 var systemväggar något man tog till för att det var billigt och för att man inte hann bygga själv. Idag har de blivit en inredningsprodukt, en snygg design, som man väljer att rita in och lägger extra krut på. Man har förstått att det är det första både hyresgästerna och deras besökare ser när de kommer in i lokalen. Det är en väldigt positiv utveckling!

Vad tror du har drivit den utvecklingen?
Dels är det just designen: nu vill man ha snygga, stilrena och listfria väggar överallt. Där har systemväggarna haft väldigt bra förutsättningar att möta upp kraven tack vare sina snickerier, snyggt lackade ytor, mycket glas och så vidare. Förr fanns ju inga glaspartier i korridorerna, nu kan vi ha glas från golv till tak om vi vill.
Dels har produktegenskaperna utvecklats genom att man till exempel ställer höga ljudkrav på konferensrum och tysta rum. Det gäller även på de aktivitetsbaserade kontoren där samtalsrum och mötesrum ofta ligger mitt i lokalen och man därmed har höga ljudkrav för att alla ska kunna jobba ostört både där inne och utanför. Det har lett till att bättre material har utvecklats, och fortsätter utvecklas.

I ditt tycke, vad är roligast med det här jobbet?
Jag tycker mycket om den här branschen över huvud taget – det är därför jag har hållit på så länge! Men extra kul är det med stora nyproduktioner. Jag har också haft förmånen att göra en hel del utlandsjobb genom åren åt olika svenska företag som inrett nya kontorshus i exempelvis USA, Frankrike, Schweiz och Portugal. Det har varit väldigt givande att se hur byggbranschen fungerar i olika länder och det är ytterligare erfarenheter som jag har med mig.

Vilka mål har du med ditt arbete som projektsäljare hos FLEX?

Att göra FLEX större i Göteborgsregionen! FLEX är fortfarande lite av en doldis och jag ser fram emot att jobba med att sprida ljuset lite grann; att göra beställare och arkitekter medvetna om vad vi kan och vad vi har att erbjuda dem.

Vad ser du att FLEX har att erbjuda som är särskiljande på marknaden?

På de största företagen i branschen får kunderna anpassa sig till produktionen – här är det tvärtom. FLEX är flexiblare, har kortare beslutsvägar och en helt annan effektivitet. Organisationen som helhet befinner sig närmare projekten och lyhördheten är stor. Vi tar gärna fram nya produkter åt kunderna eller anpassar de befintliga. Alla har ju ett eget formspråk, en egen touch, som de vill lyfta fram och det ligger en stor tillfredsställelse i att kunna tillmötesgå det. Att göra den där specialprodukten som passar dem och deras behov och sedan se att de blir jättenöjda!