Förverkligade arkitektvisioner

Med böljande glasväggar, eventinspirerade konferensrum och kommendörkaptenen placerad mittskepps har Numera Mässor fått ett kontor som inspirerar.

Numera Mässor har i tjugo år arrangerat publika livsstilsmässor runt om i Sverige och består av cirka 30 personer som jobbar med möten och event. Mycket av arbetet sker i arbetsgrupper och team, men enskilt, fokuserat arbete är också en stor del av jobbet. När lokalerna i det gamla Sydsvenskan-huset skulle göras om stod alltså både mötesytor och egna rum, liksom en övergripande transparens och synlighet, på önskelistan.

”Vår arkitekt Tony Rydberg, som är Creative Director på Ideas, och hans kollegor löste det. De började med en briefing där vi fick förmedla vad som är viktigt för oss, till exempel möjligheten att hålla egna event på kontoret och miljöer för både enskilt arbete och kontakt, inspiration och dynamik”, berättar Ulf Ottosson, VD på Numera Mässor.

Lösningen blev mycket glas och en indelning i två plan – ett med kontor och ett med mötesrum där miljöerna lyfter fram de olika grenarna i Numera Mässors verksamheter. ”Ja, lokalerna ska fånga upp känslan från eventen och visa upp vad företaget kan erbjuda sina kunder och besökare”, förklarar Tony Rydberg. ”Och huset som sådant är riktigt coolt i botten så vi ville behålla sextiotalskänslan, men uppgradera till nutid med moderna finesser. Jag älskar att dramatisera våra miljöer, lyfta fram saker och highlighta befintlig miljö som blivit tråkig eller bortglömd.”

Spännande vinklar
Det gamla Sydsvenskan-huset är högt och smalt och de naturliga ljusinsläppen var bortbyggda sedan tidigare. Utanför de traditionella cellkontoren löpte en lång, smal korridor som nästan kändes oändlig. ”Suckarnas gång, kallade vi den”, ler Tony Rydberg. ”Vi ville bryta av den tråkiga, statiska korridoren genom att skapa en oregelbunden känsla och bestämde oss för att vinkla glaspartierna från FLEX på ett spännande sätt. Sedan förstärkte vi med mattor i olika färger och strukturer. Och Ulf Ottoson, som förut satt ganska undanskymt, placerade vi istället som en kommendörkapten i mittskeppet där han både kan arbeta enskilt och ha möten. Han sitter nu i en miljö med välvda glas där han både får en bra överblick och är synlig.”

”Jag var ju lite skeptisk till att sitta i en glasbur till en början”, skrattar Ulf Ottoson. ”Men det blev fantastiskt trevligt och bra. Vi är över huvud taget väldigt nöjda. Alltihop blev ännu bättre än vi kunnat föreställa oss och glasväggarna ger precis den öppenhet vi ville ha samtidigt som de levererar ljudmässigt.”

Engagemang, kreativitet och skickliga montörer
”Vi har arbetat med FLEX länge, de är en av våra huvudleverantörer av glaspartier och systemväggar, och de är alltid öppna för nya idéer och bra på att omvandla dem till verklighet. De är kreativa, lyhörda och engagerade i processen. Som inredare och designer vill man hela tiden utmana och det som kan tyckas omöjligt vill man göra möjligt. Det får vi verkligen gehör för hos FLEX, ” säger Tony Rydberg, och Kenneth Andersson, ansvarig för Region Malmö på FLEX, fyller i:

”Vi löser våra kunders önskemål, det är vår grej helt enkelt. Som när Tony nu hade en vision om böljande korridorer och konferensrum utan räta vinklar, då ordnade vi naturligtvis det. Det behöver varken vara kostsamt eller komplicerat att skapa stor effekt. Det som krävs är riktigt noggrann måttagning, skickliga montörer – och viljan så klart.”